Skikke og traditioner i Danmark

Neden for er sider med henvisninger til forskellige skikke og traditioner i Danmark. Ærø, Als og Sundeved og Omø og Agersø har alle stærke traditioner med Helligtrekongersvandringer og fester. Men der er også enkelte eksempler fra andre steder (Rønne, Himmerland). Desuden er der henvisninger til skikke, der er blevet genoptaget, f.eks. helligtrekongerslys og forskellige gudstjenester

bregninge5
Maskegudstjeneste Helligtrekonger i Bregninge Kirke på Ærø

På de nævnte øer er det skikken med at gå udklædte – vel at mærke voksne – rundt i sognet eller landsbyen og lade sig beværte, der har været og central. Viggo Mortensen skriver i den artikel fra Kristeligt Dagblad, som der er linket til neden for bl.a.

“Folk klæder sig ud, tager maske på og går på besøg hos hinanden. Under dække af masken kan man få sagt det, man måske ellers ikke lige går og siger højt til hverdag.

Oprindelsen til masketraditionen skulle være, at en alsisk håndværker gerne ville minde sine naboer om, at de skyldte ham betaling for et udført stykke arbejde. Men man kan også kommentere lokale begivenheder, lave sjov med dignitarerne og i det hele humoristisk kommentere livets gang i det lille samfund.

Maskerne skal selvfølgelig beværtes eller beskænkes. Det sker gennem sugerør, da de jo har maske på. Og normalt lægger man ikke masken. Så man kan selvfølgelig få den tanke, at det at gå maske er en nem måde at gå omkring og få sig en gratis brandert på.

Men fornøjelsen er i den grad gensidig, for der udøves en enorm fantasi i udklædning og maskeproduktion. Nogle familier opbevarer et større lager af udklædningstøj og masker, som kan stilles til rådighed. Al kommunikation fra maskernes side foregår med fordrejet fistelstemme. Man skal jo (helst) ikke kunne genkendes.”

Læs Viggo Mortensens artikel “På din maske skal jeg kende dig”  her

 

bogo
I middelalderen blev der ved helligtrekonger holdt ”stjernemesser”, og der var stjerneoptog gennem byen. Denne skik er nu iflg. Kristeligt Dagblad genoptaget på Bogø. Billedet er fra 2008. Optoget anføres af de tre vise mænd til hest