Kirkerummet

Kirken – det hellige rum

KølnerdomKirkerummet er omgivet af mange følelser. Hvad kan man foretage sig i en kirke? Hvordan skal man opføre sig i en kirke? Fra gammel tid har man brugt ordet “hellig” om kirkens rum; men hvad betyder det egentlig? For Luther var rummet ikke helligt i sig selv – det blev kun helligt af at blive brugt til at forkynde evangeliet og varetage sakramenterne. Men kirkearkitekturen gennem tiderne vidner om, at den tankegang har svært ved at slå igennem. Der er nu noget ved en kirke….

Kirken – et evighedsprojekt i tiden

teltkirkeDer er langt fra den mægtige gotiske katedral til kirketeltet på sommerlejren. Hver især siger de noget om, hvad det er, at være kirke. Kirken er både “den faste borg” og “de levende stene” og ” de moderne nomaders oase”. Foredraget trækker linjer mellem kirkebygninger i deres forskellighed og synet på, hvad kirken er og skal.

 

 

Sådan ser en kirke ud!

adventskirkenDer er i Danmarks historie to store kirkebyggeperioder. Den ene er middelalderen, hvor der blev bygget op mod 2000 landsbykirker. Den anden er de sidste 150 år, hvor der også er bygget mange og meget forskellige kirker. Foredraget fortæller om, hvordan kirkearkitekturen har udviklet sig, og hvorfor de moderne kirker ser ud, som de gør

 

Kan man lukke en kirke?

AuferstehungskircheI flere af vore nabolande lukkes der mange kirker i disse år. Her i Danmark er vi tøvende! Men i København er en håndfuld kirker blevet lukket i de senere år, og flere står måske for tur. Og der tales også om overtallige kirker i tyndtbefolkede områder på landet. Men er det ok at lukke kirker? Og hvad man kan bruge en lukket kirke til? Foredraget fortæller og viser eksempler fra ind- og udland.