Traditioner i andre lande

gallette-des-rois
Galette des Rois – fransk Helligtrekongerskage

Frankrig:
Den 5. eller 6. januar er “Le Jour des Rois”, hvor franskmændene spiser kage (galette des Rois) med en skjult (porcelæns-)bønne i. Den der får bønnen, bliver kronet til konge eller dronning. Og kongen vælger sig så en dronning og omvendt. Og hver gang kongen eller dronningen drikker, drikker også alle andre, idet de råber: »Dronningen drikker, kongen drikker«. Juletræet er denne dag tændt for sidste gang.

Opskrift på Gallette des Rois, fransk helligtrekongerskage. Klik her

Grønland:
På helligtrekongers dag den 6.januar den 5. Januar går børn og unge nogle steder udklædte rundt fra hus til hus og laver løjer, hvorefter de får kager og andre godter. Der er tradition for, at man har en stok eller kølle med, og hvis man ikke bliver genkendt, må man slå dem, der ikke har klædt sig ud med køllen.

Fra Arnajaraq Karlsen har jeg (2022 januar) fået følgende skik fra Upernavik:

“Mitaartut” er en tradition som finder sted i Grønland hvert år den 6. januar. Børn og voksne klæder sig ud som uhyggelige væsener for at skræmme og underholde byens borgere. De uhyggelige væsener går fra hus til hus og banker på og forlanger lækkerier.

Alle mitaartut mødes ved juletræet og tag deres maske af kl. 00:00. –

Link til artikel om den grønlandske helligtrekongerstradition. Klik her

Se mere om grønlandske skikke her:

Island:
Den 5. januar er “Prettanda nott”, hvor man “brænder julen af”. Mange brænder juletræet af udenfor. Man holder “alfefest”, hvor man tænder bål. Man synger og leger, og klæder sig ud som alfepiger og alfedrenge. Med en alfekonge eller alfedronning i spidsen danser man rundt om bålet.

holen-norge
Stjernemand ved optog i Hølen Norge

Norge:
børnene går “julebuk” mange steder frem til den 6. januar, som hedder “Trettenhelga”. Her tænder man juletræet for sidste gang. Julen er slut, men adskillige udendørs juletræer står til helt ind i februar. (Hølen: optog)

Link til artikel om Helligtrekongersfejring i Norge. Klik her

Link til billedserier og filmklip om Helligtrekonger i Hølen, Norge. Klik her og  her

spanien
Fra spansk helligtrekongers-optog. De tre konger modtages på rådhuset i en spansk by

Spanien:
I Spanien har Helligtrekonger traditionelt været næsten den vigtigste dag i julen. m aftenen den 5. januar er der helligtrekonger-optog i gaderne for børnene: Kongerne kommer ridende til hest, fulgt af deres kameler og pager. Hjemme sætter børnene deres nypudsede sko foran et halvåbent vindue. De stiller også en bakke med tre glas vin og kager til kongerne og grøntsager til deres heste. Dagen efter – “Dia de los Reyes Magos” åbner børnene de julegaver, der i løbet af natten er lagt i skoene. Om formiddagen går de rundt og får de gaver, som kongerne har lagt hos deres familie og venner. Kl. 12 spises der festmad. Man slutter med helligtrekonger-kringle, som er en meget stor kagedejskringle ofte med en lille porcelæns- eller plastic-figur indbagt. Den der får figuren bliver konge. I de senere år har julemanden og dermed fejringen af juleaften vundet mere indpas i Spanien; men der er også folkebevægelser som med humor “bekæmper” julemanden og forsøger at fastholde de gamle helligtrekongers-skikke.

Links til artikler om Helligtrekonger i Spanien. Klik her og her og her

Link til artikel om og video fra optog i Barcelona. Klik her

Link til video fra Catalonien. Klik her

Sverige:
Den 5. januar hedder “trettondagsafton”, og er en halv helligdag. Dagen efter, “trettondagen”, er en helligdag. Den 13. januar har to navne enten “tjugondedagen” eller “Knutsdagen”, og er dagen hvor man plyndrer juletræet og tager julepynten ned (“Tjugonda-Knut dansas julen ut”). Også i Sverige er der tradition for stjerneoptog med “Stjärngossar”, som går rundt og synger ved husene. Det meste af stjärngossa-traditionen er dog flyttet til Luciaoptogene i december.  Forbindelsen mellem De Hellige tre Konger og Trettondagen er blevet meget udvisket i Sverige.

aussendungsfeier-koln
Udsendelsesfest for “Sternsinger” i Kølns Domkirke

Tyskland og Østrig:
Ikke mindst i de katolske dele af Tyskland, men generelt i landet, fejres Helligtrekonger på mange måder. Den 6. januar er “Dreikönigsfest” og helligdag, både i Tyskland og Østrig. Juletræet tændes for sidste gang. Børn klæder sig ud som de hellige tre konger Caspar, Melchior og Balthasar. De bærer en stjerne på en stang, og går rundt og synger ved dørene (“Sternsinger”). De får en skilling, og som tak skriver de CMB og årstallet på døren med kridt.  Det star både for de tre kongers navne og for det latinske: Christus Mansionem Benedicit: Kristus velsigne dette hus!

Fra kirkelig – især katolsk – side er helligtrekongersoptogene gjort til en velgørenhedsfest derved, at optogene samler penge ind til velgørende formål, f.eks. “Børn hjælper børn”-projekter i den 3.verden. Der samles hvert år mange millioner Euro ind ved Helligtrekonger. Fra 2. til 6.januar bliver der i katolske egne i Tyskland samlet penge ind til børn i ulande, og det foregår på den måde, at børn forklædte som de 3 konger og ofte ledsaget af 1 eller 2 “engle”  går fra dør til dør og synger.

Hellig tre kongers dag bliver ikke mindst fejret i Køln, hvor de hellige tre kongers knoglerester ligger i et tredelt guldskrin bag alteret i Domkirken.

I nyere tid er der i dele af Tyskland og Østrig også opstået traditioner med særlige helligtrekongerskager.

Link til artikel om Helligtrekonger i Tyskland og Østrig. Klik her