Köln og Kongerne

Köln – de Hellige tre Kongers bykolns-byvaben

Det er ret sikkert, at de tre kroner i det svenske rigsvåben ikke har noget med Helligtrekonger at gøre. Til gengæld er det absolut sikkert, at de tre kroner i byen Kölns rigsvåben hentyder til kongerne. Det var overførelsen af Kongernes relikvier til Köln i 1164, der var en hovedårsag til, at Köln voksede sig stor og vigtig som valfartsby og handelscentrum.

(De 11 sorte dråber under kronerne har derimod intet med Helligtrekonger at gøre, men henviser til legenden om Skt. Ursula og de 11.000 jomfruer, som blev martyrer ved Köln, slagtet af hunnerkongen Attila – eller også er det stiliserede hermelinhaler….)

Selvom ærkebiskop Rainald ved samme lejlighed også ribbede Milano for St.Apollinaris’ knogler, en undergørende Maria-statue (Die Mailander Madonna), der dog brændte i 1248, og flere andre stærke relikvier, var det Kongerne, der virkelig var hittet.

Også i dag er de meget synlige. I Domkirken er der et stort antal afbildninger af beretningen – hver eneste af dem et enestående kunstværk. Også i andre af byens kirker træffer man på kongerne. Hvert år til jul kommer de til syne i byens officielle julekrybbe, som billedfrise på boderne i julemarkedet på Domkirkepladsen, i helligtrekongersvandringer osv. osv.

img_17841
Del af Helligtrekongersfrise på juleboderne ved årets julemarked på Domkirkepladsen i Köln 2016

Læs mere i undermenuen

om