Kirken og Murens fald i DDR

 

I 2021 var det 30 år siden Tyskland blev genforenet, og en helt ny situation var en realitet i Europa – efter Berlinmurens fald som symbol på det kommunistiske DDR’s sammenbrud. Forud var gået en lang periode, hvor ikke mindst kirkerne i DDR var hjemsted for den spirende opposition til det forstenede styre, der bevægede sig på det økonomiske sammenbruds rand.

Kaj Bollmann oplevede denne udvikling på nærmeste hold. Han opbyggede et uofficielt net af venner og kontakter i de kirkelige miljøer i DDR og besøgte både Berlin og andre steder i DDR mange gange fra 1983 og fremefter. Det betød bl.a., at han blev overvåget af Stasi, og at han da stasi-akterne blev tilgængelige kunne få en tyk bunke med vidnesbyrd herom

Kaj Bollmann oplevede både hjertevarmen og viljen til ikke-voldelig opposition i de kirkelige miljøer, frustrationerne og klaustrofobien i det lukkede land og de idealistiske visioner, som var langt fra det, den tyske genforening gjorde til virkelighed.

Logoet forestiller statuen uden for FN-bygningen i New York, som symboliserer bibelstedet om at smede sværd til plovjern. Det blev brugt af de uofficielle kirkelige freds- og menneskeretsgrupper i DDR i 80-erne, men var forbudt at bære offentligt, til trods for, at statuen var skænket til FN af Sovjetunionen!

Schwerter-zu-Pflugscharen