For børn

Tor Åge Bringsværd og Hilde Kramer (ill.): De Hellige tre Narre
Oversat fra norsk. Dansk udgave Carlsen 1998

Smuk billedbog og smuk fortælling om hofnarrene, der er med kongerne på deres tur og ender med at få det lille grædende Jesusbarn til at le. Guld, røgelse og myrra er dyrebare gaver. Men den dyrebareste er glæden, som narrene giver.

Baboushka – et gammelt russisk eventyr
Genfortalt af Arthur Scholey – på dansk ved Eva Glistrup, ill.: Ray og Corinne Burrows. Dansk udgave Sesam 1983

Baboushka er den eneste i landsbyen, der ikke ser den nye stjerne, for hun har altid så travlt med at gøre rent og lave mad og bage. Da tre konger banker på døren til hendes hus og beder om et sted at hvile, til det bliver nat og stjernen kommer frem igen, inviterer hun dem ind og beværter dem med det bedste, hun kan stille frem. De fortæller hende om deres søgen og inviterer hende med. Men hun har for travlt!  Da kongerne er rejst, fortryder hun og følger efter dem; men hun kommer for sent til Betlehem. Barnet og dets forældre er flygtet og kongerne rejst hjem. Siden da har Baboushka ledt efter Jesusbarnet. Hun går fra hus til hus og lægger gaver til sovende børn.

En fin billedbog, der samtidig giver baggrunden for den italienske tradition med heksen Befana, der kommer med gaver til børnene.

Selma Lagerløf: De vise mænds brønd
Findes i samlingen Kristuslegender, som er udkommet i mange udgaver

Selma Lagerløf lægger flere lag ind i historien: Tørken – i skikkelse af en gammel kvinde – venter på, at “de vise mænds brønd” skal tørre ud. Hun fortæller tre fornemme rejsende historien bag navnet: de tre fattige vismænd, der engang kom til Jesus med gaver, men selv fik deres ønsker opfyldt – i den forbindelse den i dag højst politisk ukorrekte detalje, at den stakkels sorte vismand får den fineste hvide hud! – og historien tager naturligvis en uventet drejning

H.van Dyke: Den fjerde Vismand

Var der en fjerde vismand, der ikke nåede frem til Betlehem? Ham skrev Henry Van Dyke en fortælling om for mere end 100 år siden. I 1975 udkom den på dansk med titlen Den fjerde vise mand fra Østen .

Den findes  forskellige udgaver. Susan Summers bearbejdede teksten og Jackie Morris illustrerede den i 1997. Den er udkommet på dansk og kan lånes via biblioteket. Den vil fange børns interesse fra 5 år og give dem et indblik i budskabet om næstekærlighed. Vismanden Artaban søger gennem hele sit liv efter Jesus. De skatte han vil forære ham, bruger han på at hjælpe mennesker i nød. I Jerusalem dør han samme dag som Jesus, men hører inden en stemme, der siger, at hvad han har gjort, har han gjort for ham. Artaban ved nu, han har fundet Jesus.

Link til en hjemmeside med en ældre udgave af historien. Klik her

“Den fjerde vismand” er også filmatiseret og kan findes på youtube. Klik her

Bent Rasmussen: De tre tiggere fra Timian
Gyldendal 1991. Ill.: Martin Bigum

De 3 brødre Batista, Bernhard og Benjamin har svært ved at klare sig som tiggere. De drager ud i verden som de hellige tre konger for at søge lykke og rigdom. En fin historie, der ganske vist kun indirekte har noget med de Hellige tre Konger at gøre – men måske alligevel…. Der er i hvert fald meget, der kan bruges som “kommentar” til de vise mænd

Johannes Møllehave: Hvordan skal vi nå frem til jul?
1.udg. 1980. Mange senere udgaver

En kalenderhistorie, der bruger de Hellige tre Konger som en ramme om at nå frem til juleaften trods mange vanskeligheder. Med Møllehaves hurtige rimerier knyttes en forbindelse med juletravlhed og helligtrekongershistorien.

Alan Macdonald: Den ikke-særlig-vise mand
Ill. Andrew Rowland. Unitas Forlag 1999
En snurrig billedbog om vismanden Ashtar, der følger stjernen for at finde en nyfødt konge. Han hjælper dem, han møder på sin vej – f.eks. kroværten, som har alt optaget, råder han til at sætte et skilt op. Men han vender om og tager hjem igen, da han ser barnet i stalden, for “han var da ikke så tåbelig, at han troede, han kunne finde ham i en ussel staldbygning” !!

Dejlig er den himmel blå

Ill. Hakon Lund Jensen. Teksten let bearbejdet af Grethe Olsen. Emmaus Forlag 2017

Alle Grundtvigs oprindelige vers til salmer i en lille fin udgivelse med børneegnede illustrationer.